Sortiment

Vår fantasiska ost

Mejeriet och mysteriet har den magra mjölken som gemensam utgångspunkt. Medan ysteriet gör våra goda ostar av mjölken förvandlar mejeriet detta vita guld till mjölk och skummjölk, till grädde, smör och yoghurt – den senare i flaska,som du tar med nästa gång det är dags att fylla på förråden. 

FRÅN YSTERIET

ÄNGAVALLENS VITA

är en liten läckerbit av Brie-typ, med vitmögelyta av Penicillium Candidum. Den mognar snabbt och går från en ungdomligt fräsch och fast karaktär med lätt syrlighet till en välmogen, allt mjukare konsistens med kraftigare smak, på bara någon vecka. Ät den som du vill ha den!
20 % fetthalt, 33 kr/hg

ÄNGAVALLENS GRÖNA

är en grönmögelost av halvhård konsistens. Ytan och den inre marmoreringen av grönmögel bildas av Penicillium Roqueforti som växer till under några veckor efter ystningen. Osten får sen mogna i upp emot ett halvår då den utvecklat en kraftfull och ädel smak. För grönmögelostälskaren passar denna ost till det mesta; på ostbrickan, på smörgåsen, i matlagningen eller varför inte på en pepparkaka?
20 % fetthalt, 42 kr/hg

ÄNGAVALLENS GULA MJUKA

är en mjuk kittost vars yta bildas genom regelbunden tvättning med en speciell bakteriekultur; Brevibacterium Linens. Liksom alla hantverksmässigt framställda ostar kan osten variera i konsistens och smak. Den kan vara mjukare och snabbt mognande, eller lite fastare med längre livslängd. Smaken är pikant och kan vara mycket kraftig då osten är välmogen. Förvara den gärna i tätslutande burk om inte alla i familjen uppskattar dess aromatiska doft!
20 % fetthalt, 33 kr/hg

ÄNGAVALLENS GULA HÅRDA

är en hyvlingsbar men inte alltför hård ost som flörtar med den typiskt danska osten. Den får mogna i ett halvår i ett tätslutande hölje, under vilket dess bakteriekulturyta av Brevibacterium Linens kan gotta sig ordentligt och utveckla ostens typiska aromer. Denna ost passar bra på en smörgås när som helst under dagen.
20 % fetthalt, 42 kr/hg

ÄNGAVALLENS RÖDA

är en fastare hårdost med typiskt schweiziska smaktoner, som lagrats i ett halvår då den utvecklat sin smak och sin fantastiska färg under regelbunden tvättning. Beroende på säsong och väder har den ibland knappt några pipor alls, och andra gånger en kraftigt utvecklat rundpipighet. Som alla ostar säljs den dock efter vikt, så du behöver inte betala för hålen! Smaken är mycket tilltalande med en viss nötighet och osten passar såväl på ostbrickan som på smörgåsen eller i matlagningen, t.ex. i en ostpaj.
20 % fetthalt, 42 kr/hg

ÄNGAVALLENS GULD

är baserad på samma ystrecept som den RÖDA men ystningen har anpassats för att osten ska kunna utveckla ännu mer nyanserade smaktoner under minst ett års lagringstid. Här får vår unika mjölk verkligen chansen att komma till sin rätt! Detta är en riktig lyxost som bör få inta hedersplatsen på ostbrickan. 20 % fetthalt, 42 kr/hg

ÄNGAVALLENS BLÅ BISKOP

-en kraftfull, exklusiv hårdost av prästost typ, med anor från 1700-talet

20 % fetthalt, 42 kr/hg

ÄNGAVALLENS FÄRSKA

en färskost, gjord på majs – 8 % fetthalt)  26 kr/100 gramsbägare

FRÅN MEJERIET

Mjölk

Naturell yoghurt

Grädde