Stolta utmärkelser

Rolf Axek med ett pris i handen
Ängavallens Gård har fått många fina priser under årens lopp. För den höga kvaliteten på gårdens produkter, för den unika djuruppfödningen, det unika miljötänkandet och för de välskötta odlingarna.

Här följer ett axplock:

 

1984:

Tidskriften Gourmets diplom för ”god matkultur”.

 

1994:

Konsumentgillesförbundets årsstipendiat ”Vi konsumenter och förvisso även grisarna på Ängavallen ser Dig som en hyvens grisfarmare. Från kulting till rullsylta samverkar Du med naturens lagar och på djurens villkor. Detta ger ärlig mat, nöjda konsumenter”.

 

1996:

Tidskriften Gourmets diplom för ”värdefulla bidrag till det goda bordets kultur”.

 

1998:

Guldaxet”, Celiakiföreningen i Stockholms län.

 

1999:

Gastronomiska Akademiens diplom för ”ekologiskt och etologiskt genomtänkt produktion av fläsk från lyckliga grisar”.

 

2000:

Academia Gastronomica Scaniensis (Skåneländska Gastronomiska Akademien) diplom för ”En högkvalitativ fläskköttsproduktion med kontroll av hela produktionskedjan”.

Vellinge kommuns miljöpris.

 

2001:

Årets pölse” – Gammeldanskens vänners restaurangpris.

C-märkt – Centerpartiets miljö- och livsmedelspris.

Kvällspostens miljöpris utdelades på Guldnatten i Malmö till ”stadsbon som blev engagerad lantbrukare, som länge kämpade ensam och under starkt motstånd för sin tro på en i ordets bästa mening human djurhållning och som genom sitt föredöme återupprättat tron på det skånska lantbrukets framtid” Guldnatten, Malmö.

 

2002:

Svenska kocklandslaget vinner VM i matlagning med hjälp av Ängavallens späda HälsoGris®.

 

2003:

Ängavallens Gård blir, tillsammans med 21 andra stjärnkrogar i Skåne, utvald att representera Skånska matupplevelser.

Stadsbyggnadspriset.

 

2004:

Sveriges Bästa Bord” för utpräglad gastronomisk profil har Ängavallens Gård utvalts att ingå bland Sveriges Bästa Bord. Vid bedömningen har särskild tonvikt lagts vid kökets matlagning och den omsorg, kunskap, talang samt råvarukänsla som ligger bakom rätterna som serveras.”

 

2005:

M Sandahls ”Pour le mérite gastronomique”.

Sveriges Bästa Bord”.

 

2006:

Vinnare ”Första Fröet 2006” Skånemejeriers pris för nytänkande och entreprenörskap inom den skånska matkulturen, med följande motivering: ”Det låter som något som hör himlen till, och kanske är det just tron på vad som är rätt, som blev till en makalös stridslust och entreprenörförmåga hos en familj som envist kämpat för det naturliga mot det onaturliga och som lika envist fortsatt att tro på sin idé och utvecklat den från naturlig och sund djurhållning till ett eget rike av matproduktion och njutning baserat på respekt och kärlek till vad naturen kan ge, om vi bara inser att vi måste ge något tillbaka.”

Sveriges Bästa Bord

 

2007:

Stipendiat på Interfood, Sveriges största matmässa. Rolf Axel Nordström har med en envis entusiasm av sällsamt skådat slag lyckats genomföra en gastronomisk gärning som har väckt rättvis beundran i hela landet. Rolf Axel valde att tidigt gå emot etablissemanget och gjorde det som ingen då ansåg var möjligt, nämligen att utveckla en mycket god djuromsorg för att få fram en hög matkvalitet. Rolf Axel har dessutom lyckats göra detta till en god affär. Juryn kan konstatera att om vi skulle återfödas som grisar så skulle Ängavallen vara en plats där vi med nöje skulle kunna tänka oss att få ströva fritt och böka. Utan sådana som dig hade det gastronoimiska ekologiska Sverige varit mycket fattigare. Du är värd all vår respekt och Interfood stipendium 2007. Mathias Dahlgren, juryns ordförande

Sveriges bästa bord

 

2008:

Ängavallen utsedd till året ekokrog av White Guide I hård konkurrens har White Guide utsett Ängavallen till året ekokrog. Det är en utmärkelse vi är oerhört stolta över och som vi ser som ett kvitto på att vi gör rätt som ställer högre krav än Krav. Men det är också ett kvitto på att vi har gjort rätt som har satsat på att se till att de bästa råvarorna också blir till den godaste maten. Nu satsar vi på att bli ännu bredare och ännu bättre. Det är inte lätt men vi är envisa.

 

2009:

Ängavallen får utmärkelsen Wine Spectator Award of Excellence 2009 tack vare vår högkvalitativa, ekologiska och biodynamiska vinlista.

Wine Spectator Award of Excellence

Priset ”Årets medvetna krog 2009” tilldelades på Restauranggalan för vårt helhetstänk kring ekologi och mat.

Priset ”Top DUNITABLE Award 2009” ”Restaurange nyttjar ljuskällor och miljö optimalt och lyckas med enkla medel skapa en högst personlig touch”.

I november delade även Allt om mat ut sitt finaste pris ”Stora matpriset 2009” till Rolf Axel Nordström och Ängavallen för ett uthålligt och ekologiskt entreprenörskap som inspirerar både små och stora matproducenter i Sverige

 

2010:

Djurskyddets Sveriges, Stora djurskyddspris 2010.

Wine Spectators Award of Excellence 2010

Wine Spectator Award of Excellence

Nominerad ”2010 års Trip Award” på Turistgalan 28 oktober

 

2011:

Wine Spectators Award of Excellence 2011

Wine Spectator Award of Excellence

 

2012:

Good Farm Animal Welfare Awards i Paris Det är med glädje och stolthet vi kan meddela att Ängavallen den 25 oktober fått såväl Good Dairy Award som Good Pig Award vid den stora galan Good Farm Animal Welfare Awards i Paris. Det är ett fint kvitto på att vi gör rätt som vägrar att kompromissa och tillåta undantag i det 100 procent ekologiska jordbruket. Detta inte minst för djurens skull. Sedan blir allt så mycket godare på det viset.

Läs mer om utmärkelserna här!

Wine Spectators Award of Excellence 2012

Wine Spectator Award of Excellence