Sagan om Ängavallen

Det börjar som en saga, närmare bestämt sagan om Nasse, Tasse och Lasse. En gris, en hund och en pojke. Äventyret går ut på att det är viktigt att djur och människor håller ihop. Sagan publicerades i Sydsvenskan 1952.

Rolf Axel Nordström skrev historien som 8-åring och redan då var hans djurintresse stort, men eftersom han växte upp mitt i Malmö fick naturupplevelserna begränsa sig till de som fanns i stadens parker.

Ett antal år senare bröt Rolf Axel upp från stadslivet och började på Hvilans Lantbruksskola, där en del av utbildningen bestod i att sköta om grisarna. Redan då ifrågasatte han hur djuren hade det. Grisarna var ofta sjuka och levde enligt honom i en onaturlig miljö.

1971 fick Rolf Axel möjlighet att förverkliga sin dröm att leva tillsammans med djur och föda upp dem på deras egna villkor. Då köpte han nämligen gården Ängavallen.
Han började föda upp grisar på enbart vegetarisk kost från gården och lät dem gå ute och böka i en naturlig miljö. Det blev så småningom HälsoGrisen®.

Sedan har det rullat på, med kor och får, med eget slakteri, där djuren slaktas helt utan stress och med Sveriges första gårdsbutik där gårdens hemlagade delikatesser från det egna charkuteriet bjuds till försäljning. På gården finns också egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och ett trivsamt gårdshotell.
Och detta är säkert bara början på sagan om Ängavallen, för med det engagemang och den energi som Rolf Axel och hans familj har, lär sagan fortsätta generation efter generation.

Vi önskar er hjärtligt välkomna till oss på Ängavallen