På djurens villkor

Vi är övertygade om att naturen vet bäst själv. Det är det i och för sig fler som säger sig vara men det är bara vi som följer vår övertygelse i praktiken. Vi är helt unika när det gäller det 100 procent ekologiska jordbruket i och med att vi ställer högre krav än KRAV och inte tillåter varken kompromisser eller undantag, något vi kan leva upp till tack vare att det allra mesta kommer från vår egen gård. Det är inte bara ärligare, det blir både bättre och godare på det viset. Väl du är här förstår du snart vad vi menar.

Fritt och naturligt
Alla våra djur går fritt ute eller inne, året om och så mycket och så länge de själva vill. De får dessutom alla möjligheter att leva ut sitt naturliga beteende, vilket för våra linderödsgrisars del bland annat innebär att de får böka fritt, av hjärtans lust. Efter skörd släpper vi in dem på fälten där de med en högst påtaglig entusiasm vänder upp och ner på alltihop. Förutom lyckliga grisar får vi en jord helt ren från tistlar och annat ogräs, vilket i sin tur helt tar bort behovet av kemikalier. Det är bara att så nästa odling.
Våra grisar är för övrigt strikta vegetarianer och äter, förutom tistlarna som de själva bökar fram, enbart gårdens eget 100 procent ekologiska vegetabiliska foder. Till yttermera visso är det bara de djur som aldrig varit medicinerade som till slut går till slakt. Så när vi säger 100 procent ekologiskt så menar vi precis just det. Inget annat.

På djurens villkor
Våra linderödsgrisar, skogsfår och rödkullekor är gamla raser som genom århundradena har anpassat sig till våra breddgrader och därför klarar av att leva i vårt klimat. Att leva ute, i vårt klimat och dessutom av det som våra jordar ger. Det betyder bland annat att vi, till skillnad från andra, har kosläpp varje dag. Korna, liksom grisarna och fåren, får själva bestämma om och när de vill vara ute på fälten. För kornas del innebär denna naturliga syn på djurhållning också att ko och kalv går tillsammans så länge de själva vill. Enligt KRAV räcker det med en dag, hos oss tar det åtta – nio månader innan kalven går sin egen väg. Vi skiljer heller inte på kött- och mjölkkor utan alla är både och. Den mjölk vi använder i mejeriet och ysteriet är för övrigt bara en del av den mjölk som rinner till över natten, resten får kalven. Allt för naturens, vår och din skull.