Ekologisk odling: 100% ekologiska odlingar på vår egen gård

tröska ute på fält
All odling på Ängavallen är 100 procent ekologisk. Det innebär att vi inte använder konstgödsel, bekämpningsmedel eller andra kemiska tillsatser. Allt får växa som naturen själv vill. Odlingarna består av gamla naturliga sorter, som genom årtuendena har anpassat sig till vårt klimat och vår jordtyp. Resistenta soreter som växer sunt och friskt. Sorterna växer långsammare än modernt framtagna sorter men i gengäld ger de mer smak.

Vi odlar enligt den gamla sjuåriga växtföljden, vilken innebär tre års vall – som huggs ner till ensilage och bete. Under det tredje året går grisarna runt på markerna och bökar runt inför sådden. Sedan följer fyra år med vårkorn, ärtor, rågvete respektive åkerböna. På sidoodlingarna finns senap (gul och brun), vårråg (Rogo), vårvete (Kärn) och spelt (Gotlands Borst).

I parken finns odlingar inhängnade med bokhäckar. Här odlar vi grön och vit sparris, purpurkål, majrova, persiljerot, palsternacka, olika slags morötter, olika slags rödbetor, krasse, majs, lök, squash, pumpa. Men också krusbär, vinbär (vit, röd och svart), blåbär, hallon, kvitten, persika, aprikos, plommon, rabarber, hallon, äpplen och päron.

Dessutom odlas alla örtkryddor som används i matlagningen på gården.

 

Ängavallens certifikat på ekologisk odling och tillverkning i charkuteriet, bageriet, slaketeriet och ysteriet.Logo EU

Ängavallen ekologiskt certifierat enligt EU:s förordning om ekologisk produktion nr 834/2007. Vi har valt SMAK certifiering AB som kontroll och certifieringsorgan (SE-EKO-03) vilket innebär att vi fysiskt kontrolleras av miljörevisorer från SMAK certifiering AB minst en gång per år. Vi måste då kunna visa att vi följer reglerna i EU:s förordning om ekologisk produktion som tar hänsyn till miljön och djuromsorgen.

För att visa att vi är ekologiskt certifierade har vi rätt att använda EU:s märke för ekologisk produktion på våra produkter samt i marknadsföring. Det innebär också att alla kunder lätt kan se att det är frågan om ekologiska produkter certifierade enligt EU:s regelverk. Tryck på länken så ser ni alla uppgifter: Ängavallens certifikat