Gårdens mejeri och ysteri

Kor2

Vi gör våra egna ostar på gårdens ysteri. 100 procent ekologiska, naturligtvis, och uteslutande gjord på gårdens egen mjölk som kommer från våra rödkullekor. Vi har inte delat upp dem i kött- och mjölkkor utan låter alla kor ha den roll som naturen själv har givit dem.

Mjölken är för övrigt inte vår, den är kalvens. Det enda vi tar hand om är den mjölk som rinner till under natten och då inte ens allt av den. Morgonmjölkningen sker i ganska närgången närvaro av kalven och när vi tagit cirka tre fjärdedelar får kalven resten av dygnets mjölk – precis som det är tänkt. Det blir helt enkelt bättre så.

Vi tror för övrigt alltid på att låta naturen ha sin gång och det innebär bland annat att kalv och ko fritt får gå tillsammans så länge de själva vill, normalt 6 – 8 månader, detta till skillnad från exempelvis KRAVs regler där de skiljs åt redan efter ett dygn och från andra mjölkbönder där kalven skiljs från kon direkt efter kalvningen.

Vår mjölk innehåller inte bara omega-3 utan är också rik på fleromättat fett. Dessutom har mjölken bara halva fetthalten medan proteinhalten är 50 procent högre än i annan mjölk. Vi pastöriserar men den homogeniseras inte utan får naturlig fetthalt och fettfördelning.  Av mjölken gör vi sedan gårdens egna ostar, i ett par varianter, som vi serverar i restaurangen och säljer i butiken. Upplevelser du inte får missa.

Här ser du hela vårt sortiment.

Adriana Zonari

Det är jag som ystar och på annat sätt tar hand om mjölken från Ängavallens kor. För mig är det ett privilegium och så mycket mer än bara ett jobb att få vara delaktig i allt det fantastiska som Ängavallen står för, där värnandet om djur och natur alltid står högst i fokus.
Korna får bara äta det som är naturligt för dem och ges aldrig något kraftfoder. Hagar och ängar gödslas endast naturligt och det gynnar en varierad artrikedom med örter som bidrar till smaknyanserna och som ger ostarna deras speciella ”terroir”. Det ekologiska, gräsbaserade fodret gör också mjölken och ostarna rika på nyttiga omega-3 och andra fettsyror. Kalvarna lyckas dessutom knipa åt sig det mesta av grädden ur mjölken, vilket gör att våra ostar är ovanligt magra, med en fetthalt på ca 14-18%. Jag är stolt över att kunna presentera så utmärkta ostar med bra konsistens och ypperlig smak.
Det hantverksmässiga ystningsarbetet innebär en ständig anpassning efter säsong och väder. Målet är en så jämn ostkvalitet som möjligt, men en del av charmen i detta gamla hantverk är variationerna i resultatet. Detta är så långt från industriost som man kan komma!

Adriana Zonari
mejerska på Ängavallen