Mejeriet

Vi gör vårt eget smör på gårdens mejeri. 100 procent ekologiskt, naturligtvis, och uteslutande gjord på gårdens egen mjölk som kommer från våra rödkullekor. Vi har inte delat upp dem i kött- och mjölkkor utan låter alla kor ha den roll som naturen själv har givit dem.

Mjölken är för övrigt inte vår, den är kalvens. Det enda vi tar hand om är den mjölk som rinner till under natten och då inte ens allt av den. Morgonmjölkningen sker i ganska närgången närvaro av kalven och när vi tagit cirka tre fjärdedelar får kalven resten av dygnets mjölk – precis som det är tänkt. Det blir helt enkelt bättre så.

Vi tror för övrigt alltid på att låta naturen ha sin gång och det innebär bland annat att kalv och ko fritt får gå tillsammans så länge de själva vill, normalt 6 – 8 månader, detta till skillnad från exempelvis KRAVs regler där de skiljs åt redan efter ett dygn och från andra mjölkbönder där kalven skiljs från kon direkt efter kalvningen.

Vår mjölk innehåller inte bara omega-3 utan är också rik på fleromättat fett. Dessutom har mjölken bara halva fetthalten medan proteinhalten är 50 procent högre än i annan mjölk. Av mjölken gör vi sedan gårdens eget smör, i ett par varianter, som vi serverar i restaurangen och säljer i butiken. Upplevelser du inte får missa.

Vår mejerska heter Adriana Zonari