Recept på julskinka

Så här tillagar du din julskinka, på vårt sätt:

Ugnsbakning:

Folie och stektermometer ger extra säkerhet.
Ängavallens ekologiska HälsoGris®-julskinka ska inte blötläggas. Det är klokast att svepa in skinkan noga i folie, som ger jämn värme ”inne hos skinkan” – precis som forna tiders omslag av rågmjölsgröt gjorde.
Använd stektermometer – stick in den c:a 2-3 cm under fettranden, så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan.
Märk ut var den skall sitta innan folien sveps om.
Sätt in skinkan i ugnen på svag värme. 100°C  – 110°C ger det bästa resultatet.
Avbryt ugnsbakningen och tag ut HälsoGris®-julskinkan, när stektermometern visar 56 – 58°C. Tillagningstid c:a 50-60 min/kg.
Tag av folien när stektermometern visar 61-63°C, HälsoGris-julskinkan är färdig, låt den svalna.
Tag bort svålen, innan skinkan blivit alltför kall.

Sjudning:

Använd termometer – stick in den c:a 2-3 cm under fettranden, så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan.
Lägg HälsoGris-julskinkan i kastrullen.
Fyll på med vatten, så att skinkan täcks ordentligt.
Lägg gärna i lite kryddpeppar, lagerblad och gul lök.
Låt skinkan sjuda långsamt (OBS! ingen kokning).
Avbryt sjudningen när termometern visar 56-58°C. Tag upp skinkan, svep om lite folie och en kökshandduk.
Låt skinkan vila tills termometern visar 61-63°C.
HälsoGris-julskinkan är färdig, tag bort handduk och folie, låt den svalna.
Tag bort svålen, innan skinkan blivit alltför kall.

Griljering:

När skinkan svalnat och svålen är borttagen är det dags att griljera HälsoGris-Julskinkan.
Gör en smet av:
1 st ekologisk äggula
3-4 msk Ängavallens Ekologiska Senap ”Söt & Stark” eller ”Honungssenap”
2-3 msk ekologiskt ströbröd eller eget siktat rivebröd. (Mängden anpassas självklart efter skinkans storlek och önskad tjocklek på senapspaneringen).
Vispa äggulan väl med senapen och ströbrödet.
Bred smeten jämnt över den svålfria skinkan.
Sätt in HälsoGris-Julskinkan, låt den griljeras i c.a. 15 min. Ugnstemperaturen bör vara ca. 200°C.
Griljera tills skinkan har fått en vacker färg.