Vi är övertygade om att naturen vet bäst själv. Det är det i och för sig fler som säger sig vara men det är bara vi som följer vår övertygelse i praktiken. Vi är helt unika när det gäller det 100 procent ekologiska jordbruket i och med att vi ställer högre krav än KRAV och inte tillåter varken kompromisser eller undantag, något vi kan leva upp till tack vare att det allra mesta kommer från vår egen gård. Det är inte bara ärligare, det blir både bättre och godare på det viset. Väl du är här förstår du snart vad vi menar. Vi är som ingen annan.
Läs om våra hälsodjur här.

100 procent ekologiskt – 100 procent gott
Av de bästa råvarorna görs den bästa maten, det är lika sant i vårt kök som i ditt. Och de bästa råvarorna finns hos oss; alla 100 procent ekologiska, helt enkelt för att det blir godare så. På Ängavallen är vi alla gäster, du hos oss och vi hos naturen. För oss är det varken något konstigt eller något nytt att leva ekologiskt från jord till bord.Det har vi gjort i decennier och det betyder helt enkelt att bejaka naturen som en underbart balanserad helhet. Inte för att det är ett ändamål i sig utan helt enkelt för att det leder till både nyttigare och smakrikare mat.
En självklarhet, om man tänker efter. Så antingen du väljer en picknickkorg att avnjuta i 1800-talsparken, slår dig ner i restaurangen vid den underbara örtagården, stannar en natt eller två i hotellet eller handlar i butiken så får du något ingen annan kan erbjuda dig.
En förverkligad dröm
1971 köpte Rolf Axel gården Ängavallen. Här fick han möjlighet att förverkliga sin dröm att leva tillsammans med djur och föda upp dem på deras egna villkor. Han började föda upp grisar på enbart vegetarisk kost från gården och lät dem gå ute och böka i en naturlig miljö.
Sedan har det rullat på, med kor och får, eget slakteri, där djuren slaktas helt utan stress och med Sveriges första gårdsbutik där gårdens hemlagade delikatesser från det egna charkuteriet bjuds till försäljning. På gården finns också egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och ett trivsamt gårdshotell.

Vår filosofi
På Ängavallen lever vi efter devisen ”från jord till bord”. Det innebär att allt gris-, lamm- och nötkött och alla charkvaror kommer från gårdens egna djur. Djuren är så friska att de slipper antibiotika och andra mediciner och säljs därför under våra registrerade varumärken HälsoDjur®, HälsoGris®, HälsoLamm®, HälsoKalv® och HälsoOx®.

Fritt och naturligt
Alla våra djur går fritt ute eller inne, året om och så mycket och så länge de själva vill. De får dessutom alla möjligheter att leva ut sitt naturliga beteende, vilket för våra linderödsgrisars del bland annat innebär att de får böka fritt, av hjärtans lust. Efter skörd släpper vi in dem på fälten där de med en högst påtaglig entusiasm vänder upp och ner på alltihop. Förutom lyckliga grisar får vi en jord helt ren från tistlar och annat ogräs, vilket i sin tur helt tar bort behovet av kemikalier. Det är bara att så nästa odling.
Våra grisar är för övrigt strikta vegetarianer och äter, förutom tistlarna som de själva bökar fram, enbart gårdens eget 100 procent ekologiska vegetabiliska foder. Till yttermera visso är det bara de djur som aldrig varit medicinerade som till slut går till slakt. Så när vi säger 100 procent ekologiskt så menar vi precis just det. Inget annat.

På djurens villkor
Våra linderödsgrisar, skogsfår och rödkullekor är gamla raser som genom århundradena har anpassat sig till våra breddgrader och därför klarar av att leva i vårt klimat. Att leva ute, i vårt klimat och dessutom av det som våra jordar ger. Det betyder bland annat att vi, till skillnad från andra, har kosläpp varje dag. Korna, liksom grisarna och fåren, får själva bestämma om och när de vill vara ute på fälten. För kornas del innebär denna naturliga syn på djurhållning också att ko och kalv går tillsammans så länge de själva vill. Enligt KRAV räcker det med en dag, hos oss tar det åtta – nio månader innan kalven går sin egen väg. Vi skiljer heller inte på kött- och mjölkkor utan alla är både och. Den mjölk vi använder i mejeriet och ysteriet är för övrigt bara en del av den mjölk som rinner till över natten, resten får kalven. Allt för naturens, vår och din skull.
Sagan om Ängavallen
Det hela började som en saga, närmare bestämt sagan om Nasse, Tasse och Lasse: en gris, en hund och en pojke. Äventyret gick ut på att det är viktigt att djur och människor håller ihop. Sagan publicerades i Sydsvenskan 1952.
Rolf Axel Nordström skrev historien som 8-åring och redan då var hans djurintresse stort, men eftersom han växte upp mitt i Malmö fick naturupplevelserna begränsa sig till de som fanns i stadens parker.
Ett antal år senare bröt Rolf Axel upp från stadslivet och började på Hvilans Lantbruksskola, där en del av utbildningen bestod i att sköta om grisarna. Redan då ifrågasatte han hur djuren hade det. Grisarna var ofta sjuka och levde enligt honom i en onaturlig miljö.
1971 fick Rolf Axel möjlighet att förverkliga sin dröm att leva tillsammans med djur och föda upp dem på deras egna villkor. Då köpte han nämligen gården Ängavallen.
Han började föda upp grisar på enbart vegetarisk kost från gården och lät dem gå ute och böka i en naturlig miljö. Det blev så småningom HälsoGris®.
Sedan har det rullat på, med kor och får, med eget slakteri, där djuren slaktas helt utan stress och med Sveriges första gårdsbutik där gårdens hemlagade delikatesser från det egna charkuteriet bjuds till försäljning. På gården finns också egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och ett trivsamt gårdshotell.
Och detta är säkert bara början på sagan om Ängavallen, för med det engagemang och den energi som Rolf Axel och hans familj har, lär sagan fortsätta generation efter generation.
Ängavallens hälsodjur
På Ängavallen lever vi efter devisen ”från jord till bord”. Det innebär att allt gris-, lamm- och nötkött och alla charkvaror kommer från gårdens egna HälsoDjur® och säljs med våra registrerade varumärken HälsoGris®, HälsoKalv, HälsoLamm och HälsoOx. Ursprungliga, naturliga djur (Rödkullekor, Skogsfår, Linderödsgrisar) som gått fria under bar himmel. Som har levt ett gott liv och fötts upp på gårdens vegetabiliska foder, som är obesprutat och naturgödslat – 100 procent ekologiskt. Naturlig parning ingen konstgjord befruktning. Djuren har sluppit medicineras och de slaktas på gården, helt stressfritt under värdiga former. Du kan därför alltid vara säker på att maten på Ängavallen är lagad av bästa tänkbara, helt naturliga råvaror, d.v.s 100 procent ekologiska.
Vi ställer högre krav än KRAV, (som är Sveriges mest kända miljömärkning på mat) helt enkelt för att vi inte tycker att ekologin och etologin är något man kan kompromissa med. Vi tillåter inga undantag.
I de två tabellerna nedan kan du se skillnaden mellan oss och alla andra. Den första tabellen redovisar skillnaden vad gäller nöt, den andra skillnaden vad gäller gris.


En slakt på gården helt utan stress och ångest
Rolf Axel Nordström har sedan barnsben intresserat sig för samspelet med djuren och under årens lopp lärt sig allt om etologi, läran om djurens beteende. För sin strävan efter att förstå hur grisar, kor och får lever och sedan föda upp djuren på deras egna villkor, har han mottagit såväl miljö- och djurskyddspriser. 2010 Djurskyddet Sveriges Pris.
2012 i Paris belönades vi med två priser av Compassion in World Farmings:
Good Farm Animal Welfare Award for Pigs och Good Farm Animal Welfare for Dairy Cows.
På Ängavallen skiljer vi oss från alla andra. Vi har aldrig accepterat industrislakt*. Därför har vi tillsammans med veterinären/etologen på Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara, Professor Bo Algers*, utvecklat ett unikt stress- och ångestfritt sätt att på gården slakta våra djur. Vi har i hela vår verksamhet högre krav än KRAV (som godkänner industrislakt).
*Läs Professor Bo Algers utlåtande om de bedövningsmetoder som Industrislakten i Sverige och andra länder använder sig av:
*”Bedövning av grisar med koldioxid i höga koncentrationer (70-90%) resulterar i smärta i slemhinnorna och starka utdragna ångestreaktioner. När grisar bedövas med 90% har experimentella studier av deras centrala nervsystem och beteenden visat att en fullständig förlust av medvetande inte med säkerhet kan visas förrän 45-60 sek. efter exponering. Studier i Sverige på slakteri visar att grisarnas ångestreaktioner kan vara i över tre minuter sannolikt som ett resultat av gradvis stigande exponering i Butinasystemet. Bedövning av grisar med höga koncentrationer av koldioxid är en ur djurvälfärdsperspektiv olämplig metod”.
Professor Bo Algers, SLU Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara
Principen är att djuren inte bara har rätt till ett värdigt liv; när det är dags för dem att lämna det jordiska sker det hemma på Gårdsslakteriet under stillsamma former. Grisen, kon och fåret har samma rätt till ett stress- och ångestfritt slut liksom våra sällskapsdjur.. Ängavallens statskontrollerade Gårdsslakteri är utformat efter djurens naturliga beteende – djuren behöver till exempel inte transporteras dit.
Ett levande djur aldrig ska kunna se ett avlivat djur, heller aldrig kunna se eller lukta blod och först när djuret är helt bedövat kommer det in i vårt statskontrollerade Gårdsslakteri.
Alltsedan starten använder vi ett system med elektricitet för att slakta våra grisar, ursprungligen utvecklat av en norsk veterinär och en norsk djurskyddsförening, för att stressfritt kunna slakta får.
Alla våra grisar – liksom gårdens övriga djur – bestämmer själva när de vill gå ut eller in hela året runt. Vanligen finns ett hundratal grisar på fältet och när det är dags för slakt går de först in i en mindre hage, där de granskas av en statligt anställd besiktningsveterinär.
Vid hagen finns en grind som vi öppnar, och det är sedan slumpen som avgör vilken gris som går från hagen in genom denna, vilket den gör helt och hållet i sin egen takt. Den kan och ska vi inte påverka.
Avlivningen av grisarna görs sedan av samma djurskötare som har den dagliga tillsynen och skötseln av grisarna och som alltså grisarna känner väl. Lockad av foder och gräs går en gris av ren nyfikenhet in genom grinden och djurskötaren får inte röra den. Istället går djurskötaren fem-sex meter bakom när grisen går in i till en plats helt åtskilt från slakteriet i övrigt.
Medan grisen äter böjer sig djurskötaren fram och avlivar djuret genom att över huvudet på det lägga ett redskap som ser ut som ett upp och nedvänt V med ett litet handtag, varpå grisen omedelbart blir helt bedövad. Först därefter kommer grisen in i själva Gårdsslakteriet. Att bedöva grisen med koldioxid är ur djurskyddssynpunkt helt förkastligt, gasen påverkar andningsvägarna hos grisen, som upplevelser ett astmaliknande tillstånd. Dessutom tar det väldigt lång tid från 1 min till 1 min och 1/2 min och under tiden triggas ångestcentrum i hjärnan.
Även kor och får går själva ut från hagen. Till skillnad från grisarna bedövas kor med bultpistol. Vi slaktar endast en ko, eller en kalv eller ett lamm per vecka, eftersom platsen måste rengöras noga innan nästa djur kan avlivas, allt för att undvika den stress som lukten av blod medför.

HälsoLamm
På våra fält växer uteslutande gamla härdiga sorter, som emmer, dinkel, vårråg, vårvete, nakenvete och nakenkorn. Det gör vi för att de utan problem kan växa på våra breddgrader helt kemikaliefritt och att vi tack vare det kan bedriva ett 100 procent ekologiskt jordbruk. Men vi gör det minst lika mycket för smakens skull. Sort och tid är avgörande för att smakerna ska kunna blomma ut. Hos oss finns rätt sort och gott om tid.
Skörden från fälten tar vi hand om i gårdens egna traditionella stenkvarnar, där vi gör vårt eget mjöl. Ett på alla sätt bättre mjöl. Till skillnad från konventionella kvarnar krossar vi inte fröna utan slipar ner dem, vilket dels gör att alla näringsämnen behålls, dels att vi får fantastiska bakegenskaper även på fullkornsmjöl.
Mjölet använder vi i gårdens stenugnsbageri där det blir till det underbaraste surdegsbröd, i många olika varianter. 100 procent ekologiska och minst lika goda.
Brödet kan du njuta av i vårt café – på verandan eller i parken när vädret tillåter – eller köpa i vår butik. Vill du själv baka på detta unika mjöl finns även det att köpa i butiken.

Hälsogris
På Ängavallen lever vi efter devisen ”från jord till bord”. Det innebär att allt gris-, lamm- och nötkött och alla charkvaror kommer från gårdens egna HälsoDjur® och säljs med våra registrerade varumärken HälsoGris®, HälsoKalv, HälsoLamm och HälsoOx. Ursprungliga, naturliga djur (Rödkullekor, Skogsfår, Linderödsgrisar) som gått fria under bar himmel. Som har levt ett gott liv och fötts upp på gårdens vegetabiliska foder, som är obesprutat och naturgödslat – 100 procent ekologiskt. Naturlig parning ingen konstgjord befruktning. Djuren har sluppit medicineras och de slaktas på gården, helt stressfritt under värdiga former. Du kan därför alltid vara säker på att maten på Ängavallen är lagad av bästa tänkbara, helt naturliga råvaror, d.v.s 100 procent ekologiska.
Vi ställer högre krav än KRAV, (som är Sveriges mest kända miljömärkning på mat) helt enkelt för att vi inte tycker att ekologin och etologin är något man kan kompromissa med. Vi tillåter inga undantag.
.

HälsoOx
På Ängavallen lever vi efter devisen ”från jord till bord”. Det innebär att allt gris-, lamm- och nötkött och alla charkvaror kommer från gårdens egna HälsoDjur® och säljs med våra registrerade varumärken HälsoGris®, HälsoKalv, HälsoLamm och HälsoOx. Ursprungliga, naturliga djur (Rödkullekor, Skogsfår, Linderödsgrisar) som gått fria under bar himmel. Som har levt ett gott liv och fötts upp på gårdens vegetabiliska foder, som är obesprutat och naturgödslat – 100 procent ekologiskt. Naturlig parning ingen konstgjord befruktning. Djuren har sluppit medicineras och de slaktas på gården, helt stressfritt under värdiga former. Du kan därför alltid vara säker på att maten på Ängavallen är lagad av bästa tänkbara, helt naturliga råvaror, d.v.s 100 procent ekologiska.
Vi ställer högre krav än KRAV, (som är Sveriges mest kända miljömärkning på mat) helt enkelt för att vi inte tycker att ekologin och etologin är något man kan kompromissa med. Vi tillåter inga undantag.
.