På Ängavallen är vi som ingen annan

100 procent ekologisk julmat från Ängavallen

Liten butik

Vår stora Gårdsbutik är nu fylld med allt du behöver för en fantastiskt god jul. Från kött och chark till ekologiskt frukt och grönt liksom våra ostar från Gårdsysteriet. Och så caféhörnan med den ljuvligaste espresso.
Även om vi fyller hyllornas gott vi kan, kan det vara en god idé att beställa din julmat i förväg (skinka och revben tar slut först). Bara för att vara på säkra sidan. Här hittar du beställningsformuläret.

Butiken och caféet har  öppet:
Onsdag – fredag kl. 12 – 18
Lördag och söndag kl. 12 – 15

Från och med Lucia till och med liljejulafton (23/12) har butiken öppet varje dag kl. 12 – 18.

Liksom i mellandagarna:
27 – 28/12 kl. 12 – 15
29 – 30/12 kl. 12 – 18
31/12 kl. 11 – 12 

Samtliga varor i butiken är 100 procent ekologiska, utan undantag och kompromisser.

Längst ned på sidan hittar du vårt recept på julskinka.

Julskinka av HälsoGris
HälsoGris Julskinka-Sockersaltad, med ben 228:-/kg
HälsoGris Julskinka-Sockersaltad, benfri 258:-/kg
HälsoGris Julskinka-Lättrökt, med ben 238:-/kg
HälsoGris Julskinka-Lättrökt, benfri 278:-/kg

Julskinka av Ung HälsoGris (OS-mästargrisen)
Ung HälsoGris Julskinka-Sockersaltad, med ben 258:-/kg
Ung HälsoGris Julskinka-Sockersaltad, benfri 288:-/kg
Ung HälsoGris Julskinka-Lättrökt, med ben 268:-/kg
Ung HälsoGris Julskinka-Lättrökt, benfri 298:-/kg

Revbensspjäll av HälsoGris
Sockersaltade 219:-/kg
Lättrökta 219:-/kg
Naturella 219:-/kg

Revbensspjäll av Ung HälsoGris
Sockersaltade 298:-/kg
Lättrökta 298:-/kg
Naturella 298:-/kg

Vår köksmästares sillinläggningar
Senapssill 19:-/hg
Chilisill 19:-/hg
Fänkål sill 19:-/hg
Branteviksill 19:-/hg
Löksill 19:-/hg
Vitlökssill 19:-/hg

Vår köksmästares laxar
Julölsgravad
Kallrökt lax
Gravad lax

Vår köksmästares köttbullar

28:-/hg

Vår köksmästares kål
Brunkål 16:-/hg
Rödkål16:-/hg

Janssons frestelse 22:-/ hg

Vår bagerskas surdegsbröd
Knäckebröd, kummin/sesam 26:-/hg
Surt & grovt bröd 11:-/hg
Två-dagars surdegsbröd 13:-/hg
Frukt & Mandel
Vört

Vår sockerbagerskas julgodis
Små chokladdoppade marsipangrisar
Pepparkaksgrisar
Kola
Knäck
Wienernogat
Aprikosnougat
Fikonbollar
Biscotti

Vår ysterskas ostar
Den Vita
Den Gröna
Den Röda
Den Färska

Ängavallens senap 

Mild 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Äpple & Kanel 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Söt & Stark 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Stark 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Grov 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Honung 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Apelsin & Rosépeppar 58:-/i glasburk med naturkork 150 ml
Single Malt 68:-/i glasburk med naturkork 150 ml

Pressylta
Liten, rund 29:-/hg
Bit 29:-/hg

Leverpastej
Bakad finmalen 22:-/hg
Bakad grovmalen 22:-/hg
Bakad med champinjon och lök 22:-/hg
Kokt tryfferad 22:-/hg
Bakad grovmalen i liten form 24:-/hg

Leverkorv
Utan russin 27:-/hg
Julleverkorv med russin 28:-/hg

Julkorv
198:-/kg

Prinskorv
235:-/kg

Kallrökta korvringar
Cognac 34:-/hg
Madeira 34:-/hg
Lök 34:-/hg
Vitlök 34:-/hg
Möllering 34:-/hg

Kallrökt korv
Peppar och lök 38:-/hg
Salamikubbe 38:-/hg
Lammkorv 38:-/hg

Lammfiol
Med ben, hel eller halv 48:-/hg

 

Så här tillagar du din julskinka, på vårt sätt:

Ugnsbakning:
Folie och stektermometer ger extra säkerhet.
Ängavallens ekologiska HälsoGris®-julskinka ska inte blötläggas. Det är klokast att svepa in skinkan noga i folie, som ger jämn värme ”inne hos skinkan” – precis som forna tiders omslag av rågmjölsgröt gjorde.
Använd stektermometer – stick in den c:a 2-3 cm under fettranden, så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan.
Märk ut var den skall sitta innan folien sveps om.
Sätt in skinkan i ugnen på svag värme. 100°C  – 110°C ger det bästa resultatet.
Avbryt ugnsbakningen och tag ut HälsoGris®-julskinkan, när stektermometern visar 56 – 58°C. Tillagningstid c:a 50-60 min/kg.
Tag av folien när stektermometern visar 61-63°C, HälsoGris-julskinkan är färdig, låt den svalna.
Tag bort svålen, innan skinkan blivit alltför kall.

Sjudning:
Använd termometer – stick in den c:a 2-3 cm under fettranden, så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan.
Lägg HälsoGris-julskinkan i kastrullen.
Fyll på med vatten, så att skinkan täcks ordentligt.
Lägg gärna i lite kryddpeppar, lagerblad och gul lök.
Låt skinkan sjuda långsamt (OBS! ingen kokning).
Avbryt sjudningen när termometern visar 56-58°C. Tag upp skinkan, svep om lite folie och en kökshandduk.
Låt skinkan vila tills termometern visar 61-63°C.
HälsoGris-julskinkan är färdig, tag bort handduk och folie, låt den svalna.
Tag bort svålen, innan skinkan blivit alltför kall.

Griljering:
När skinkan svalnat och svålen är borttagen är det dags att griljera HälsoGris-Julskinkan.
Gör en smet av:
1 st ekologisk äggula
3-4 msk Ängavallens Ekologiska Senap ”Söt & Stark” eller ”Honungs senap”
2-3 msk ekologiskt ströbröd eller eget siktat rivebröd. (Mängden anpassas självklart efter skinkans storlek och önskad tjocklek på senapspaneringen).
Vispa äggulan väl med senapen och ströbrödet.
Bred smeten jämnt över den svålfria skinkan.
Sätt in HälsoGris-Julskinkan, låt den griljeras i c:a 15 min. Ugnstemperaturen bör vara c:a 200°C.
Griljera tills skinkan har fått en vacker färg.