Ängavallen http://angavallen.se På Ängavallen är vi som ingen annan Tue, 01 Dec 2015 11:34:11 +0000 sv-SE hourly 1 Välkommen in till julbordet på Ängavallen. Som vanligt är det 100 procent ekologiskt och bättre. http://angavallen.se/vaelkommen-in-till-julbordet-paa-aengavallen-som-vanligt-aer-det-100-procent-ekologiskt-och-baettre/ http://angavallen.se/vaelkommen-in-till-julbordet-paa-aengavallen-som-vanligt-aer-det-100-procent-ekologiskt-och-baettre/#comments Thu, 19 Nov 2015 17:06:37 +0000 http://angavallen.se/?p=6609 Julexteriör
Allt vi lagar och serverar på Ängavallen är 100 procent ekologiskt, helt enkelt för att det blir bättre på det sättet. Bättre för dig, för oss, för djuren och naturen men framför allt för alla som framöver ska vandra på denna jord. För det finns faktiskt ett liv efter jul och vi vill se till att det blir så bra och så långt som möjligt.
Men det blir bättre på fler sätt, och då tänker vi framför allt på hur mycket godare det blir om naturen själv få bestämma. Och det får den hos oss.
Bara hos oss.
Välkommen till ett julbord som hos ingen annan!

Ett äktskånskt julbord på vårt sätt.
På Ängavallen är allt, alltid 100 procent ekologiskt. Så även vid juletid är det naturen som bestämmer. Hela julbordet är 100 procent ekologiskt och allt från skinkan, syltan och pastejerna till senapen, julbröden, revbensspjällen, julgotterna, kakorna och alla ostarna, liksom det gravade, rökta och rimmade är odlat, uppfött, berett och tillagat här på gården. Till och med sillen och snapsen är ekologisk, för att inte tala om vår jultrubadur Glenn Patrik (den senare åtminstone till stora delar).
Vi serverar julbordet till och med den 23 december. Läs mer om julbordet här.

Unna dig ett paket redan före jul.
Det finns egentligen ingen anledning att inte dela ut ett fint paket redan nu. Då tänker vi naturligtvis på vårt julpaket, som innehåller välkomstbubbel, vårt underbara, 100 procent ekologiska julbord, övernattning i vårt prisbelönta gårdshotell och som grande finale Ängavallens generösa frukostbuffé (såväl hotell som frukost är som allt annat 100 procent ekologiska). Det kommer till och med att finnas ett extra paket som väntar på rummet.
Läs mer om julpaketet här.

Hög tid att beställa julmaten i butiken.
Vill du fira en Ängavallenjul därhemma kan du beställa allt du behöver i gårdsbutiken. Här finns i princip allt som serveras på restaurangens julbord. Men vänta inte för länge, julskinkan och revbensspjällen tar slut fort.
Läs mer om julmaten i butiken här.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/vaelkommen-in-till-julbordet-paa-aengavallen-som-vanligt-aer-det-100-procent-ekologiskt-och-baettre/feed/ 0
Nu är det gåsens dag ända fram till den 18 november. Och julskinkans. http://angavallen.se/nu-ar-det-hog-tid-att-boka-gasamiddagen-och-julskinkan/ http://angavallen.se/nu-ar-det-hog-tid-att-boka-gasamiddagen-och-julskinkan/#comments Wed, 07 Oct 2015 17:39:59 +0000 http://angavallen.se/?p=6533 gås Bjud far Gåsamiddagen serveras fram till den 18 november.
Hos oss är gåsamiddagen, precis som allt annat, garanterat 100 procent ekologisk. Våra gäss är uppfödda av Laurids på den underbara danska Sejerø och är Nordens enda ekologiska; till och med vinerna i vår prisbelönta vinkällare är ekologiska, liksom kaffet. Dessutom gör vi i vårt kök allt från svartsoppan och gåsen till brödet och äpplekakan.
Tack alla ni som tog med far hit på fars dag. Fram till den 18 november är det gåsen själv som är huvudpersonen.
Boka bord nu! Snart kan det vara för sent.

Gåspaket med extra allt!
Vill du göra gåsamiddagen till något extra kan vi varmt rekommendera vårt gåspaket, med trerättersmenyn, övernattning i vårt prisbelönta gårdshotell, vår prisade ekologiska och generösa frukostbuffé och en glad överraskning.
Boka även detta redan nu.

Njut av gåsen men tänk redan nu på julskinkan och revbensspjällen.
Även om det är en bra stund kvar till jul är det dags att börja att fundera på julbordet. Vårt eget börjar vi servera den 19 november men vill du också njuta en ängavallenjul därhemma bör du teckna dig för julmaten i butiken redan nu. Framför allt är det julskinkan och revbensspjällen som brukar ta slut innan november är det.
Boka julmaten om inte nu så alldeles snart.

Höstens lästips!
Martin Ragnar har precis släppt en underbar bok om grisar – Grisens historia – så mycket mer än bara fläsk. Den kan vi varmt rekommendera. Och inte bara det; du kan snart köpa den i vår butik. Varför inte slå till med både  julskinkan och årets läsjulklapp på en och samma gång?
”Denna bok tillägnas Håkan Hallander för hans pionjärsinsats med att identifiera och sprida kunskap om lantraser i allmänhet och linderödsgrisen i synnerhet samt Rolf-Axel Nordström för hans pionjärsinsats med att visa vägen till ett lantbruk som inte kompromissar med grisens värdighet”

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/nu-ar-det-hog-tid-att-boka-gasamiddagen-och-julskinkan/feed/ 0
Nu väntar höstens alla smaker http://angavallen.se/det-finns-massor-av-sommar-kvar-hos-oss/ http://angavallen.se/det-finns-massor-av-sommar-kvar-hos-oss/#comments Mon, 03 Aug 2015 19:59:04 +0000 http://angavallen.se/?p=6418 skördetröska

För oss på Ängavallen väntar en underbar period – precis som för dig som besöker oss. Sommaren övergår omärkligt i den smakexplosion som hösten är och det är sannerligen en skördetid att se fram emot. Upplevelserna kommer direkt från fälten och Örtagården; från bageriet och mejeriet; från charkuteriet och mysteriet. Allt 100 procent ekologiskt och minst lika gott – från gården på naturens egna villkor.
Vi serverar smakerna i restaurangen som lunch- eller kvällsmeny, som söndagsbrunch med safari eller som en lättare lunch i butiken. Du kan till och med köpa råvarorna i butiken och äta ängavallengott även hemma. Välkommen till oss, naturen och den höst som snart är här.

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/det-finns-massor-av-sommar-kvar-hos-oss/feed/ 0
Sommar, 100 procent ekologisk mat och Hans Pålsson – solskenen finns hos oss! http://angavallen.se/pa-angavallen-ar-valborgshelgen-nagot-alldeles-extra/ http://angavallen.se/pa-angavallen-ar-valborgshelgen-nagot-alldeles-extra/#comments Thu, 09 Apr 2015 12:30:27 +0000 http://angavallen.se/?p=6035  

imgres

HANS PÅLSSON DEN 2 AUGUSTI
Vår käre pianoprofessor Hans Pålsson är en trogen och mycket väl sedd gäst hos oss. De som var här i fjol instämmer säkert i det, nya och gamla besökare kan räkna med att det 11-årsjubilerande framträdandet inte kommer att stå denna konsert efter.

I år ljuder pianomusiken söndagen den 2 augusti, vid 20.30.
Konsertmenyn serveras från klockan 17.30. Boka bord redan nu!
Hela programmet finns här.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/pa-angavallen-ar-valborgshelgen-nagot-alldeles-extra/feed/ 0
Påsk på Ängavallen http://angavallen.se/5847/ http://angavallen.se/5847/#comments Sat, 21 Feb 2015 15:58:31 +0000 http://angavallen.se/?p=5847
 Njut en lika god som ekologisk påsk på Ängavallen.
Till och med konsten blir vackrare här

  Vår på Ängavallen / Spring at angavallen.se

 Allt vi säljer och serverar på Ängavallen är 100 procent ekologiskt, det mesta dessutom från vår egen gård. Vi vägrar kompromissa helt enkelt därför att det blir godare på det sättet. För att inte tala om hur mycket bättre det är för oss, våra barn och naturen.

100 procent ekologisk påskmeny
Menyn består av en buffé på sill och lax, därefter varmrätt i form av kyckling, fisk eller Ängavallens HälsoLamm och till slut en underbar dessertbuffé. Allt 100 procent ekologiskt och minst lika gott. Från 295 kronor. Läs mer om påskmenyn här.
Skärtorsdag 2 aprillångfredag 3 april och påskafton 4 april med ankomst kl. 12 – 20; påskdagen 5 april med ankomst kl. 16 – 20; annandagen 6 april med ankomst kl. 12 – 17.

Påskbrunch med guidad safari. Fullbokat söndag 5 april extra safari för alla gäster på måndag 6 april
Brunchen består av en minst sagt generös 100 procent ekologisk buffé. Medan de som så vill avslutar måltiden i lugn och ro får alla med spring i benen en guidad tur på gården bland kalvar, kultingar och lamm. Läs mer om brunchen här.
Påskdagen med ankomst kl. 12 – 14.

Gott också hemma
Vill du hellre njuta våra 100 procent ekologiska läckerheter därhemma ska du besöka vår butik. Här hittar du kött, chark, sill, lax, kyckling, desserter, bröd, ost, smör och mycket mer. Läs mer om butiken/caféet här.
Öppen: onsdag 1 april, skärtorsdag 2 april, långfredag 3 april kl. 12-18.  
Påskafton 4 april, påskdagen 5 april och annandag påsk
 6 april kl. 12 – 15.

Påskpaket
Vill du få ut det mesta möjliga av påsken ska du utnyttja våra påskpaket och sova över på gårdshotellet. Läs mer om det här.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/5847/feed/ 0
Fördelaktigt vårpaket och en exklusiv vinprovning den 5 mars http://angavallen.se/fira-alla-hjartans-dag-pa-angavallen/ http://angavallen.se/fira-alla-hjartans-dag-pa-angavallen/#comments Sun, 08 Feb 2015 08:30:47 +0000 http://angavallen.se/?p=5789  

Kor-950

Välkommen till oss och våren
Våren är en speciell tid på, då allting tar fart på nytt på fält och ängar, bland knoppar, kalvar och kultingar, och snart är den här. Kom hit, ta in på vårt hotell, mitt bland djur och fält och njut av vårt vårpaket, med både mat och boende. Såväl boendet som maten är naturligtvis 100 procent ekologiskt.

Välkommen till ett bra erbjudande
Det är hög tid att boka inför påsken (2-6/4), Valborg (30/4-2/5), Kristi Himmelsfärd (14-16 maj) och pingst (22-23/5). Ordinarie pris är 1.490 kronor per person men bokar du senast 20/3 betalar du bara 995 kronor per person.

Välkommen till en exklusiv vinprovning den 5 mars
Den 5 mars kommer Melanie Tesseron från det anrika och framgångsrika vinslottet Pontet-Canet i Bordeaux/Paulliac för att presentera slottet, vinerna och boken.
Läs mer om detta exklusiva tillfälle här.

Djuren som har hälsan
Alla våra djur går fritt ut och in, året om och så mycket och så länge de själva vill. Vi ger våra HälsoGrisar bara vårt eget odlade 100 ekologiska vegetariska foder, som komplement till rötterna som de själva bökar fram. Våra får och kor äter bara gräs och vårt eget hö. Vi kallar djuren för Ängavallens HälsoDjurTM vilket betyder att vi dessutom bara använder kött och mjölk från de av våra djur (ca 95 procent) som har haft hälsan, dvs har varit friska hela livet och därför aldrig har medicinerats.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/fira-alla-hjartans-dag-pa-angavallen/feed/ 0
Här vill vi dela med oss av vår favoritbloggare! http://angavallen.se/har-vill-vi-dela-med-oss-av-var-favoritbloggare/ http://angavallen.se/har-vill-vi-dela-med-oss-av-var-favoritbloggare/#comments Thu, 05 Feb 2015 07:11:59 +0000 http://angavallen.se/?p=5774

Djuromsorgsprogrammets djurplågeri

Foto Jean-Francois Monier/AFP

Inför Kalibers reportage om Sveriges Grisföretagares och Svenska Pigs ”djuromsorgsprogram” i söndags har artiklarna om försöken med fixering duggat tätt. Här är några av de jag har läst:

Ett väldigt intressant program!

Svenskarna är otroligt stolta över svenskt kött och svenskt djurskydd, utan att egentligen veta så mycket om vad det innebär rent konkret. Vi vet i alla fall att danska grisar har det värre än våra svenska. Låt mig därför använda just den jämförelsen. Den svenska grisbranschen strävar sen ungefär ett år tillbaka efter resultat som visar att danska metoder, som varit förbjudna i Sverige sen årtionden tillbaka, är lönsamma.

Efter att vi har avlat fram suggor så att de ska föda så många kultingar som möjligt, så många gånger om året som möjligt, utan hänsyn till hur de är skapta naturligt, dör nämligen 18% av alla kultingar som föds och det förlorar svenska bönder pengar på jämfört med sina danska kollegor.

De svenska kultingarna är små, svaga, underutvecklade, de fryser, får bo på hård betong, har svårt att få i sig all den mat de behöver eftersom de är så många och riskerar, i det trånga utrymmet där de får bo hela livet utan möjlighet till utevistelse, att klämmas till döds av sin mamma. Lösningen? Ett djuromsorgsprogram.

Sveriges Grisföretagares djuromsorgsprogram innebär:

  • att kultingarna avvänjs vid tre veckors ålder istället för som nu tidigast vid fyra
  • att suggorna fixeras (se bild ovan), både under födsel och digivning samt under dräktighetsperioden (har även hört att det ska ske under insemination då de får ligga i sin egen avföring i en vecka)
  • att fler grisar som är redo för slakt ska stå tillsammans i boxen vilket innebär mindre yta per gris.

Det här kallas alltså för omsorg.

Resonemanget är att det går emot svenskt djurskydd att så många grisar dör på grund av en gris. Det här är alltså mammans och inte människans fel. Detta enligt Mattias Espert som är Sveriges största grisproducent och drivande i projektet.

På 90-talet hade vi 14 000 gårdar med grisar i Sverige. Sen dess har 12 800 stycken försvunnit men de som är kvar har blivit större och kämpar förgäves mot konkurrensen från andra länder som stavas billigt kött. Nu är deras enda utväg att dra ner på det svenska djurskyddet som vi är så stolta över – för att det innebär en kostnad.

Anledningen till att det blivit såhär? Bo Algers, veterinär och professor på Sveriges lantbruksuniversitet, har en förklaring.

Ansvariga för griskrisen är ICA, COOP, Axfood, Bergendahls och Lidl som i åratal tjänat pengar på att sälja i EU olagligt kött.

Metoderna som används i exempelvis Danmark är naturligtvis inte lagliga i EU. Men de straffas inte för det. Och svenska butiker och restauranger säljer det för att konsumenterna efterfrågar billigt kött. Igen, det är grisarna som får betala mellanskillnaden. Det är viktigt att komma ihåg när man står där med plånboken i högsta hugg, vilken makt man har att förändra och förbättra.

Som kontrast vill jag visa upp mitt favoritklipp från Ängavallen. Där används inte den framavlade rasen som producerar för många barn så inga kultingar dör. Jag upprepar, inga kultingar dör. Tvärtom skuttar de omkring och busar med varandra! Jag är säker på att svaret på frågan om hur svenskt djurskydd bör se ut i framtiden gömmer sig där någonstans i halmen.

Uppdatering: 

Jag vill poängtera att denna ”omsorg” måste kategoriseras som djurförsök för att den strider mot svenskt djurskydd.

 

 

http://www.helalf.se/2015/02/03/djuromsorgsprogrammets-djurplageri/

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/har-vill-vi-dela-med-oss-av-var-favoritbloggare/feed/ 0
Välkommen till en god fortsättning och en exklusiv vinprovning http://angavallen.se/pa-angavallen-finns-nordens-enda-ekologiska-gass/ http://angavallen.se/pa-angavallen-finns-nordens-enda-ekologiska-gass/#comments Sun, 19 Oct 2014 10:19:00 +0000 http://angavallen.se/?p=5453 11398572475_10f051d017_z
Allt vi säljer och serverar på Ängavallen är 100 procent ekologiskt, det mesta dessutom från vår egen gård. Det gäller givetvis även julbordet. Vi vägrar kompromissa helt enkelt därför att det blir godare på det sättet. För att inte tala om hur mycket bättre det är för oss, våra barn, djuren och naturen.

Vårvinter på Ängvallen
Nu är vårvinterns menyer framme i restaurangen och kommer så att vara fre – sön till och med den 15 mars, då vi med all säkerhet kommer att koncentrera oss på den vår vi är säkra på kommer. Njut vårvintermenyerna på weekendluncher, kvällssittningar och söndagsbruncher inklusive guidade safarivandringar.

Vinprovning den 5 mars
Den 5 mars kommer Melanie Tesseron från det anrika och framgångsrika vinslottet Pontet-Canet i Bordeaux/Paulliac för att presentera slottet, vinerna och boken.
Läs mer om detta exklusiva tillfälle här.

Djuren som har hälsan
Alla våra djur går fritt ut och in, året om och så mycket och så länge de själva vill. Vi ger våra HälsoGrisar bara vårt eget odlade 100 ekologiska vegetariska foder, som komplement till rötterna som de själva bökar fram. Våra får och kor äter bara gräs och vårt eget hö. Vi kallar djuren för Ängavallens HälsoDjurTM vilket betyder att vi dessutom bara använder kött och mjölk från de av våra djur (ca 95 procent) som har haft hälsan, dvs har varit friska hela livet och därför aldrig har medicinerats.

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/pa-angavallen-finns-nordens-enda-ekologiska-gass/feed/ 0
Weekendupplevelser på Ängavallen http://angavallen.se/premiar-for-exklusiva-weekendluncher/ http://angavallen.se/premiar-for-exklusiva-weekendluncher/#comments Wed, 10 Sep 2014 14:17:38 +0000 http://angavallen.se/?p=4584 Fredagar, lördagar och söndagar.

207102_10150149423521080_624071079_6996213_2732984_n

Nu satsar vi lite extra på lunchen och introducerar två mycket goda, exklusiva nyheter. En på fredagar och en på lördagar. Menyerna varierar från vecka till vecka och bygger på vår kvällsmeny. Just vad den aktuella veckans weekendmeny innehåller hittar du här senast klockan 20.00 på onsdagen.

Som allt annat är luncherna och söndagsbrunchen 100 procent ekologiska och minst lika njutbara.

Belöningsslunchen
För slutet på veckan och möjligen också ett och annat bra avslut dukar vi upp vår belöningslunch varje fredag. Den består inte bara av rätter från vår kvällsmeny utan också en och annan god överraskning. Och varför bara avslut, fredag kan ju också vara en god början på en lysande framtid!
Ankomst kl 12 – 15. Från 230 kronor. Den aktuella menyn finns här.

Familjelunchen
För en god start på helgen och annat gott är ett hett tips vår lördagsspecial. Perfekt för dig som vill fira något med nära och kära. Varför inte bara det faktum att det har blivit helg? Lördagsspecialen bygger på rätter från vår kvällsmeny och kryddas med en välsmakande överraskning.
Ankomst kl 12 – 15. Från 230 kronor. Den aktuella menyn finns här.

Lättlunch i Caféet
Ett lika gott som trevligt lunchalternativ finns i butiken. Varje vecka, onsdag – söndag, hittar du 100 procent ekologiska lätträtter med den rätta Ängavallenknorren.
Ankomst kl. 12 -14. Från 58 kronor. Menyn hittar du här.

Som vanligt – som alltid – Söndagsbrunchen!
Allt är inte nytt på Ängavallen. Söndagsbrunchen är en populär klassiker som man inte ändrar på ur som helst. Därför är det som vanligt fritt fram för alla med spring i benen att gå på en guidad safari medan alla som så vill äter färdigt i lugn och ro.

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/premiar-for-exklusiva-weekendluncher/feed/ 0
Premiär för exklusiva weekendluncher och Skörderunda på Söderslätt http://angavallen.se/premiar-for-exklusiva-weekendluncher-och-skorderunda-pa-soderslatt/ http://angavallen.se/premiar-for-exklusiva-weekendluncher-och-skorderunda-pa-soderslatt/#comments Wed, 10 Sep 2014 14:09:58 +0000 http://angavallen.se/?p=70 207102_10150149423521080_624071079_6996213_2732984_n

Nu satsar vi lite extra på lunchen och introducerar två mycket goda, exklusiva nyheter. En på fredagar och en på lördagar. Menyerna varierar från vecka till vecka och bygger på vår kvällsmeny. Just vad den aktuella veckans weekendmeny innehåller hittar du här senast klockan 20.00 på onsdagen.
Som allt annat är luncherna 100 procent ekologiska och minst lika njutbara .

Just den här helgen ingår vi i Skörderundan på Söderslätt med fina erbjudanden i butiken. Hela rundan, med karta och program, hittar du här.

Belöningsslunchen
För slutet på veckan och möjligen också ett och annat bra avslut dukar vi upp vår belöningslunch varje fredag. Den består inte bara av rätter från vår kvällsmeny utan också en och annan god överraskning. Och varför bara avslut, fredag kan ju också vara en god början på en lysande framtid!
Ankomst kl 12 – 15. Från 230 kronor. Den aktuella menyn finns här.

Familjelunchen
För en god start på helgen och annat gott är ett hett tips vår lördagsspecial. Perfekt för dig som vill fira något med nära och kära. Varför inte bara det faktum att det har blivit helg? Lördagsspecialen bygger på rätter från vår kvällsmeny och kryddas med en välsmakande överraskning.
Ankomst kl 12 – 15. Från 230 kronor. Den aktuella menyn finns här.

Lättlunch i Caféet
Ett lika gott som trevligt lunchalternativ finns i butiken. Varje vecka, onsdag – söndag, hittar du 100 procent ekologiska lätträtter med den rätta Ängavallenknorren. Ankomst kl. 12 -14. Från 58 kronor. Menyn hittar du här.

Som vanligt – som alltid – Söndagsbrunchen!
Allt är inte nytt på Ängavallen. Söndagsbrunchen är en populär klassiker som man inte ändrar på ur som helst. Därför är det som vanligt fritt fram för alla med spring i benen att gå på en guidad safari medan alla som så vill äter färdigt i lugn och ro.

 

FacebookTwitterGoogle+Share

]]>
http://angavallen.se/premiar-for-exklusiva-weekendluncher-och-skorderunda-pa-soderslatt/feed/ 0